Ameryka północna

Kuchnia amerykańska

USA to kraj wielokulturowy, taka też jest jego kuchnia. Tu w jednym daniu łączą się ze sobą różne tradycje kulinarne.

Zobacz Body mass index
kuchnia amerykanska

Tradycyjna kuchnia amerykańska

Teoretycznie znana jest na całym świecie, choć w rzeczywistości niewiele wiemy na jej temat. Czym wyróżnia się kuchnia amerykańska? Oto jej najbardziej charakterystyczne cechy.

Czym wyróżnia się kuchnia amerykańska? Charakterystyczne potrawy tego kraju są przyrządzane w dość typowy sposób. W USA dominują potrawy smażone oraz grillowane. Stany są też ojczyzną szybkich przekąsek, czyli dań typu fast food, które szybko zdobyły sławę na całym świecie.

Dania kuchni amerykańskiej

Choć kuchnia amerykańska kojarzona jest z burgerami, na brak ciekawych potraw nie można tutaj narzekać. Wiele ciekawych dań powstaje tu z pieczonego kurczaka, serwowanego zazwyczaj z sosem BB. Ciasto o smaku coli? Frytki z batatów? Burgery z ciecierzycy? Oto przykładowe ciekawostki, jakie można znaleźć w amerykańskim menu. W amerykańskim menu miejsce bardzo ważne zajmują też: brownies (ciasto o silnie czekoladowym smaku), chleb bananowy, fluffernutter (kanapka z kremem z pianek cukrowych), tortille oraz naleśniki z syropem klonowym. Ciekawym daniem są też cebulowe krążki w cieście piwnym oraz whoopies, czyli ciasteczka z aromatycznym farszem (np. z twarogu, bazylii oraz suszonych pomidorów). A co z fast foodami? To nie tylko hamburgery i hot dogi. Hitem wśród szybkich przekąsek są także corn dogi, czyli parówki w cieście kukurydzianym, oraz kolorowe tosty, podawane z ulubionymi dodatkami.

Przepis na tradycyjne amerykanskie danie

Amerykański burger

  • wołowina mielona
  • bułka
  • sałata
  • pomidor
  • ogorek konserwowy
  • majonez
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
  • Mięso przyprawić solą i pieprzem.
  • Uformować mięso w płaskiego kotleta.
  • Smażyć mięso na nagrzanej, posmarowanej masłem patelni przez kilka minut na każdej stronie.
  • Na koniec smażenia mięsa, położyć na patelni połówki bułki hamburgerowej, aby była chrupka.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni i dodaj do farszu.
  • Na jednej połówce ułożyć liście sałaty, resztę warzyw i mięso.
  • Polać ketchupem, musztardą lub majonezem.