Azja

Kuchnia chińska

Chińska kuchnia jest uznawaną za jedną z bardziej zróżnicowanych i oryginalnych kuchni świata. Potrafi zaspokoić naprawdę wymagające gusta.

Zobacz Body mass index
kuchnia chinska

Wszystkie kolory kuchni chińskiej - tradycyjne smaki i dania

Smak potraw, wygląd oraz sposób ich przygotowania zależy od regionu z jakiego się wywodzą. Każdy z chińskich kantonów posiada potrawę, która jest jego wizytówką.Kuchnię tą charakteryzuje różnorodność przygotowania potraw. Znajdziemy w niej całą gamę owoców morza od małży, krewetek do ostryg i kalmarów. Innymi typowymi składnikami są: orzeszki ziemne, karczochy oraz kukurydza. Charakterystyczne dania dla kuchni chińskiej północnej to przede wszystkim duszone ślimaki, duszone trepangi oraz karp w sosie słodko-kwaśnym. W stolicy natomiast zjemy słynną kaczkę po pekińsku pieczoną w ceglanym piecu nad ogniem z drewna drzew owocowych. Pekin znany jest również z wyśmienitych przekąsek, których najlepiej posmakować na ulicznych straganach.

Zjemy tutaj takie przysmaki, jak: solona, suszona kaczka czy też żółwie gotowane w winie. W tym regionie posmakujemy najsłynniejszy sos sojowy, którym szczyci się kuchnia chińska Charakterystyka wschodniej i zachodniej kuchni zamyka się w ostrych przyprawach, owocach morza oraz zupach.

Charakterystyka kuchni Chin Środkowych

Dania charakteryzują się ostrym smakiem, mocnym aromatem oraz wyrazistym kolorem. Zjemy tutaj słynne przekąski dim sum serwowane na zimno lub na ciepło, w zależności od pory roku. Głównym daniem tego regionu jest kurczak Dongan marynowany w occie i oleju, a później przysmażany z przyprawami. Kuchnia chińska jest niewątpliwie jedną ze zdrowszych na świecie. Produkty są przyrządzane na parze lub krótko smażone w woku. Sposób przyrządzania potraw i świeżość produktów są wielkim sprzymierzeńcem racjonalnego odżywiania.

Przepis na tradycyjne chińskie danie

Wieprzowina po chińsku

  • 0,35 kg wieprzowiny
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/4 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • mała papryczka chilli
  • woreczek ryżu

Sos

  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • Pokroić i przyprawić mięso solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • Pokroić warzywa. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce.
  • Wymieszać wszystkie składniki na sos.
  • W woku rozgrzej olej i smarz wszystkie warzywa, mieszając.
  • Do warzyw dodaj polędwiczkę i smażyć przez około 3 minut, co chwile mieszając
  • Wszystko podawać z ugotowanym wcześniej ryżem, posypać szczypiorkiem