Europa

Kuchnia francuska

Kuchnia francuska kojarzy nam się głównie z żabimi udkami, ślimakami, serami pleśniowymi oraz winem. Uwielbiamy też francuskie pieczywo: bagietki i słynne rogaliki, czyli croissanty.

Zobacz Body mass index
kuchnia francuska

Charakterystyczne potrawy kuchni francuskiej

Francuzi w ciągu dnia spożywają trzy główne posiłki: słodkie śniadanie, obfity, kilkudniowy obiad z deserem, zawsze zakończony degustacją serów oraz późną (między godziną 20. a 22.) kolację. Do wszystkich posiłków pije się wodę, natomiast do obiadu także wino.

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej jest zupa cebulowa przygotowana na bazie warzywnego lub mięso-warzywnego wywaru. Posypuje się ją startym serem i podaje z pszenną bułką. Wołowina po burgundzku - wołowina w sosie z dodatkiem warzyw i czerwonego wina, tradycyjnie podawana z ziemniakami. Sałatka nicejska - sałatka z tuńczyka z dodatkiem czerwonej cebuli, pomidorów, jajek, czarnych oliwek oraz anchois. Przygotowuje się do niej sos na bazie oliwy i musztardy.

Najsłynniejsze francuskie sery

Jednym z najbardziej znanych dań kuchni francuskiej jest zupa cebulowa przygotowana na bazie warzywnego lub mięso-warzywnego wywaru. Posypuje się ją startym serem i podaje z pszenną bułką. Wołowina po burgundzku - wołowina w sosie z dodatkiem warzyw i czerwonego wina, tradycyjnie podawana z ziemniakami. Sałatka nicejska - sałatka z tuńczyka z dodatkiem czerwonej cebuli, pomidorów, jajek, czarnych oliwek oraz anchois. Przygotowuje się do niej sos na bazie oliwy i musztardy.

Przepis na tradycyjne francuskie danie

Croissants

  • 2 łyżeczka drożdży
  • szczypta soli
  • 600 gr mąki tortowej
  • 40 gr cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 300 gr masła
  • Połącz mąkę, sól, mleko, drożdże i cukier w misce.
  • Formuj ciasto w kulę i wyrabiaj przez kilka minut. Włóż do miski i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w temp. pokojowej. Później na pół godziny wstaw do lodówki.
  • Rozwałkuj kwadrat z ciasta, na środku przekątnej ułóż masło, zwiń brzegi i ponownie rozwałkuj ciasto
  • Ciasto złóż jak list i rozwałkuj na prostokąt, potem ponownie rozwałkuj na kwadrat. Zwiń w folię i wstaw na 2h do lodówki.
  • Powtórz proces rozwałkowywania jeszcze dwa razy i włóż do lodówki na noc.
  • Z ciasta uformowanego w prostokąt wytnij trójkąty i zwiń je w croissanta.
  • Przełóż rogaliki na blachę, posmaruj jakiem i odstaw na 45 minut, następnie piecz około 20 min w 190 stopniach.