Europa

Kuchnia grecka

Kuchnia grecka jest bogata w dużą ilość warzyw, co sprawia, że jest bardzo zdrowa.Smacznie i prosto.Tak można opisać greckie potrawy.

Zobacz Body mass index
kuchnia grecka

Kulinarna podróż po Grecji.

Grecja jest krajem, który co roku przyciąga rzeszę turystów. Urzeka ona śródziemnomorskim klimatem oraz pięknymi widokami. Pełna jest również wspaniałych zabytków. Najważniejsze z nich to antyczny Akropol, słynne miasto Mykeny czy też pałac w Knossos na Krecie. Oprócz zwiedzania Grecji warto również skosztować jej przysmaków. Grecy posiadają wyśmienitą kuchnię.

Kraj ten ze względu na swoje położenie ma dostęp do świeżych ryb oraz owoców morza. Kuchnia grecka jest bogata w dużą ilość warzyw, co sprawia, że greckie jedzenie jest bardzo zdrowe. Słynna oliwa z oliwek powoduje, że Grecy rzadko kiedy zapadają na choroby serca i układu krwionośnego. Jest ona bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, bardzo pożyteczne dla zdrowia. Z mięs w potrawach dominuje baranina podawana na różne sposoby.

Potrawy, które trzeba spróbować będąc w Grecji.

Jedną z popularniejszych potraw jest gyros, czyli cięte mięso baranie bądź wieprzowe podawane z chlebkiem pita. Wspaniałym daniem greckim jest również mousaka. Jest to zapiekana mielona wołowina z bakłażanem, plastrami ziemniaków oraz warstwą beszamelu. Do dań obiadowych zaliczmy również souvlaki podawane ze słynnym sosem tzatziki, faszerowane papryki o nazwie gemista oraz dolmades, czyli tzw. greckie gołąbki. Z zup posmakujmy revithie. Jako że proste przepisy to typowa kuchnia grecka charakterystyka i jej przygotowanie jest łatwe. Potrzebujemy cieciorki gotowanej na wodzie z wcześniej podsmażoną cebulą. Doprawiona zostaje cytryną. Będąc w Grecji, na deser koniecznie wybierzmy baklavę. Jest to ciasto filo przełożone orzechami z miodem. Na kuchnię grecką składa się tradycja z wielu regionów. Jest bardzo różnorodna i nie możemy jej traktować jako całość. Przykładowo, wyspa Kreta znana jest z dużej ilości przypraw i wieprzowiny, a Wyspy Jońskie to głównie ryby i owoce morza.

Przepis na tradycyjne greckie danie

Sałatka grecka

  • 4 ogórki
  • 2 pomidory
  • 250 gr greckiego sera
  • 4 łyżki oliwy
  • pół czerwonej cebuli
  • pieprz
  • pół czerwonej cebuli
  • suszone oregano
  • czarne oliwki
  • Pokroić wszystkie warzywa na nieduże kawałki
  • Składniki wymieszać w salaterce i przyprawić pieprzem
  • Rozwałkuj na cienką warstwę do wykrawania okręgów.
  • Na sałatce umieścić palsterki sera
  • Wszystko polać oliwą i posypać suszonym oregano
  • W razie potrzeby doprawić solą