Europa

Kuchnia hiszpańska

Kuchnia hiszpańska to niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. Dzieli się ją bowiem według następujących regionów: Północna Hiszpania, Wschodnia, Południowa, Środkowa, Baleary oraz Wyspy Kanaryjskie.

Zobacz Body mass index
kuchnia hiszpańska

Charakterystyczne produkty z regionów Hiszpanii

Kuchnia hiszpańska to niezwykłe bogactwo smaków i aromatów. Dzieli się ją bowiem według następujących regionów: Północna Hiszpania, Wschodnia Hiszpania, Południowa Hiszpania, Środkowa Hiszpania, Baleary oraz Wyspy Kanaryjskie.

Północna Hiszpania - królują tu ryby i owoce morza pochodzące z Oceanu Atlantyckiego. Rosną tu warzywa, m.in. ziemniaki oraz kapusta. Z terenów górskich pochodzą natomiast szynki i kiełbasy. Wschodnia Hiszpania - do owoców morza dodaje się tu produkty pochodzenia rzymskiego oraz arabskiego (oliwki, pomarańcze, migdały, szafran), potrawy tego regionu są słodko-pikantne, np. pomidorwo-paprykowy sos romesco. Południowa Hiszpania - najsłynniejsze w tym regionie są mięsa z rożna, podawane z dodatkiem kminku i szafranu, a także wytwarzane z migdałów słodycze. Środkowa Hiszpania - podaje się tu dziczyznę oraz ptactwo: bażanty i kuropatwy, region ten słynie z toledańskich marcepanów. Baleary - z Mao, stolicy Minorki pochodzi majonez, produkuje się tu również znaną kiełbasę sobrasadę, której podstawą jest mięso wieprzowe. Wyspy Kanaryjskie - słyną z deseru bienmesabe, czyli słodkiego kremu z migdałów z dodatkiem żółtek oraz cynamonu.

Charakterystyka kuchni hiszpańskiej

Kuchnia hiszpańska jest niezwykle barwna, cieszy nie tylko nasze podniebienia, ale i również oczy. Do potraw wykorzystuje się naturalne składniki, świeże warzywa i aromatyczne zioła. Najbardziej popularnym daniem jest paella, w skład w której wchodzi ryż z dodatkiem szafranu, warzywa oraz różnego rodzaju mięsa i owoce morza. Bardzo znane jest również gazpacho - zupa podawana na zimno z surowych warzyw z dodatkiem oliwy, octu i rozmoczonego chleba./p>

Przepis na tradycyjne hiszpańskie danie

Paella z owocami morza

  • 0,5 kg owoców morza
  • 2 czerwone papryki
  • 2 udka z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szklanku ryżu
  • 1 szklanka bulionu z drobiu
  • szafran
  • 1/2 szklanki oliwy
  • Kurczaka wraz z kością porą na średnie kawałki.
  • Na patelni, do rozgrznej oliwy wrzuć udka i czosnek, smaż aż nabierze koloru.
  • Pokrój warzywa i dodaj na patelnię.
  • Zalej wszystko bulionem i dopraw.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni i dodaj do farszu.
  • Powoli wsypuj ryż i duś pod przykrywką, dodaj owoce morza i smaż 30 minut.
  • Podawaj z natką pietruszki.