Azja

Kuchnia indyjska

Indie to ogromny kraj i taka sama jest jego kuchnia. Bogactwo smaków i tradycji są świadectwem przenikania się wielu kultur i zwyczajów.

Zobacz Body mass index
kuchnia indyjska

Tradycyjna kuchnia indyjska

Opisując tak szeroki temat jak kuchnia indyjska charakterystyka powinna obejmować różne jej odmiany. Północ kraju to przede wszystkim wpływy muzułmańskie oraz względnie łagodne smaki. Z mięs dominuje drób i baranina, a jako dodatek chętnie spożywa się soczewicę. Im dalej na południe, tym jedzenie staje się ostrzejsze. Ze względu na wierzenia religijne, kuchnia południowa to istna skarbnica dań wegetariańskich. Z warzyw bardzo popularne są rośliny strączkowe, a jako dodatek do posiłków - ryż.

Bazą do wielu potraw w kuchni indyjskiej jest masala, czyli mieszanka przypraw, która może być nieco inna w każdym domu. Jedną z jej odmian jest popularne na całym świecie curry z duszonymi warzywami lub mięsem. Do najważniejszych przypraw należą przede wszystkim kurkuma, imbir, kmin rzymski, kolendra czy kardamon. To właśnie im kuchnia indyjska zawdzięcza swoje żywiołowe kolory i kuszące aromaty.

Przydrożne przysmaki

W Indiach wykształciła się przebogata kuchnia uliczna, znana pod nazwą tandoori (od glinianego pieca tandoor). Do przekąsek tego rodzaju należy m.in. mięso marynowane w jogurcie i przyprawach, a także warzywa czy owoce morza. Takie przekąski zachowują apetyczną barwę przypraw a jednocześnie pozostają niesamowicie soczyste w środku.

Przepis na tradycyjne indyjskie danie

Dal Makhani (maślany dal)

  • 2 łyzki czerwonej fasoli
  • 250 gr cebuli
  • 250 gr fasoli mungo
  • kawałek imbiru
  • 250 gr pomidorów
  • 250 gr jogurtu
  • 125 gr masła
  • kardamon
  • kolendra
  • pieprz cayenne
  • 1,5 łyżeczki kminu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • Fasolę przepłucz, zalej 1l wody, zagotuj i odstaw na 2h.
  • Po tym czasie dodaj wszystkie skladniki i gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, mieszając co pół godziny.
  • Po gotowaniu przelej do blendera i miksujemy.
  • Podawaj z porcją śmietanki słodkiej i kolendrą, do tego zrób polewkę na patelni z klarowanego masła, kminu i cebuli i polej.