Europa

Kuchnia polska

Nic tak dobrze nie smakuje jak nasza polska kuchani. Nie wyobrażamy sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu bez rosołu czy kotletów schabowych.

Zobacz Body mass index
kuchnia polska

Tradycyjna polska kuchnia i jej charakterystyka

Choć zajadamy się potrawami kuchni świata, uwielbiamy wszelkiego rodzaju włoskie makarony, rozszerzamy nasze kulinarne horyzonty, próbując ostryg bądź japońskiego sushi, przede wszystkim kochamy to, co nasze, polskie. Nie wyobrażamy sobie tradycyjnego niedzielnego obiadu bez rosołu czy kotletów schabowych. W nie jednym domu gospodynie do nocy kleją setki pierogów, które tak smakują domownikom. Jakie potrawy kojarzą nam się z naszym krajem?

Kochamy zupy. Rosół z domowym makaronem, gotowany przez wiele godzin na kilku gatunkach mięsa, zupę pomidorową, najlepiej z dodatkiem domowego przecieru, zupę ogórkową na samodzielnie ukiszonych ogórkach... Słynne gołąbki - farsz mięsny z dodatkiem ryżu bądź kaszy owinięty w liście kapusty i ugotowany w pomidorowym sosie to ulubiona potrawa nie jednego z nas. Mówiąc o kotletach schabowych, nie możemy też zapomnieć o kotletach mielonych, obowiązkowo z ziemniakami i buraczkami podanymi na ciepło. Uwielbiamy polskie desery. "Babcina" szarlotka z jabłek rosnących w sadzie nieopodal naszego domu, tradycyjnie z dodatkiem kruchego ciasta robionego na maśle. Wielu z nas pamięta też wakacyjny smak parowańców z truskawkami albo jagodami zerwanymi w pobliskim lesie.

Tego się nie da jeść!

Mamy też swoje specyficzne rarytasy. Kiszona kapusta, ogórki... Wiele przyjezdnych osób z zagranicy dziwi się nam, jak możemy to jeść, uparcie twierdząc, że ogórek kiszony to ogórek zepsuty. A dla nas? Do ogórka pajda wiejskiego chleba ze smalcem i nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba!

Przepis na tradycyjne polskie danie

Pierogi ruskie

  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 kostka twarogu
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 szklanka mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Wymieszaj mąkę z ciepłą wodą i dodaj soli.
  • Zagniataj ciasto, dopóki nie przestanie przyklejać się do dłoni ciasto.
  • Rozwałkuj na cienką warstwę do wykrawania okręgów.
  • Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni i dodaj do farszu.
  • Wykrawaj szklanką kółka i na środku każdego krążka nakładaj porcje farszu.
  • Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut.
  • Podawaj polane masłem lub ze skwarkami.