Europa

Kuchnia włoska

Kuchnia włoska wielu osobom kojarzy się głównie z pizzą. Uwielbiamy ten gorący, wypełniony po brzegi dodatkami placek, ciągnącą się na nim mozzarellę...

Zobacz Body mass index
kuchnia włoska

Charakterystyka kuchni włoskiej

Włochy głównie kojarzone są z pizzą. Najbardziej znane pizze to: margherita (pizza z sosem pomidorowym i serem), prosciutto (pizza z szynką) oraz quattrocenta formaggi (cztery sery).

Jednak kuchnia włoska to coś więcej. To dojrzałe w słońcu pomidory, aromatyczne, świeże zioła, doskonała oliwa z oliwek. Łasuchom natomiast Włochy kojarzą się z pysznymi lodami, kawowym tiramisu i śmietanową panna cottą. Każdy miłośnik włoskiej kuchni wie również, że nie może zabraknąć w niej makaronu. A we Włoszech makaron niejedno ma imię.

Włoskie makarony

Najbardziej znanym rodzajem makaronu jest spaghetti, czyli cienkie, długie nitki, w Polsce określenie to stosuje się również jako nazwę potrawy z tymże rodzajem makaronu. Najbardziej znane to: spaghetti neapolitańskie (bezmięsny sos pomidorowy z czosnkiem, cebulą i bazylią), spaghetti bolognese (sos pomidorowy z mięsem mielonym) oraz spaghetti carbonara (sos śmietanowy z dodatkiem boczku). Kolejnym rodzajem makaronu jest pochodzące z południowych Włoch penne, czyli grube, skośnie ścięte rurki, do których najlepiej pasują owoce morza bądź pesto. Wielu z nas uwielbia także lasagne, czyli potrawę z mięsa mielonego przekładanego dużymi, prostokątnymi płatami makaronu z dodatkiem sosu pomidorowego i beszamelowego. Uwielbiamy też potrawy, których bazą jest makaron tagliatelle, czyli długie, płaskie wstążki o grubości ok. 2 mm i szerokości 1 cm. Możemy przyrządzić go z owocami morza bądź mięsnymi sosami.

Przepis na tradycyjne włoskie danie

Włoska pizza

  • 300 gr mąki włoskiej typ "00"
  • płaska łyżeczka soli
  • 20 gr świeżych drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • passata pomidorowa
  • dodatki według uznania
  • Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
  • Do przesianej mąki dodajemy zaczyn, powoli dodajemy cieplej wody.
  • Ugniatamy lekko ciasto w kulkę i przekładamy na stolnicę.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągamy w okrąg, smarujemy passatą i następnie układamy składniki.
  • Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na 220 stopni około 15 minut.
  • Pizzę można podać pokropioną oliwą.