Świat

Przepisy z różnych stron świata

Dzięki próbowaniu kuchni innych krajów rozbudzimy naszą kulinarną kreatywność. Zobacz przpeisy na dania z różnych stron świata.

Zobacz Body mass index

Wybierz ulubione danie

Pierogi ruskie

  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych
  • 1 kostka twarogu
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 szklanka mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • Wymieszaj mąkę z ciepłą wodą i dodaj soli.
  • Zagniataj ciasto, dopóki nie przestanie przyklejać się do dłoni ciasto.
  • Rozwałkuj na cienką warstwę do wykrawania okręgów.
  • Ser wymieszaj z ziemniakami, dopraw do smaku.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni i dodaj do farszu.
  • Wykrawaj szklanką kółka i na środku każdego krążka nakładaj porcje farszu.
  • Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut.
  • Podawaj polane masłem lub ze skwarkami.

Wieprzowina po chińsku

  • 0,35 kg wieprzowiny
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/4 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pora
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka oleju
  • mała papryczka chilli
  • woreczek ryżu
  • Sos:

    3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • Pokroić i przyprawić mięso solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • Pokroić warzywa. Czosnek i imbir zetrzeć na tarce.
  • Wymieszać wszystkie składniki na sos.
  • W woku rozgrzej olej i smarz wszystkie warzywa, mieszając.
  • Do warzyw dodaj polędwiczkę i smażyć przez około 3 minut, co chwile mieszając
  • Wszystko podawać z ugotowanym wcześniej ryżem, posypać szczypiorkiem

Croissants

  • 2 łyżeczka drożdży
  • szczypta soli
  • 600 gr mąki tortowej
  • 40 gr cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 300 gr masła
  • Połącz mąkę, sól, mleko, drożdże i cukier w misce.
  • Formuj ciasto w kulę i wyrabiaj przez kilka minut. Włóż do miski i odstaw do wyrośnięcia na godzinę w temp. pokojowej. Później na pół godziny wstaw do lodówki.
  • Rozwałkuj kwadrat z ciasta, na środku przekątnej ułóż masło, zwiń brzegi i ponownie rozwałkuj ciasto
  • Ciasto złóż jak list i rozwałkuj na prostokąt, potem ponownie rozwałkuj na kwadrat. Zwiń w folię i wstaw na 2h do lodówki.
  • Powtórz proces rozwałkowywania jeszcze dwa razy i włóż do lodówki na noc.
  • Z ciasta uformowanego w prostokąt wytnij trójkąty i zwiń je w croissanta.
  • Przełóż rogaliki na blachę, posmaruj jakiem i odstaw na 45 minut, następnie piecz około 20 min w 190 stopniach.

Paella z owocami morza

  • 0,5 kg owoców morza
  • 2 czerwone papryki
  • 2 udka z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 szklanku ryżu
  • 1 szklanka bulionu z drobiu
  • szafran
  • 1/2 szklanki oliwy
  • Kurczaka wraz z kością porą na średnie kawałki.
  • Na patelni, do rozgrznej oliwy wrzuć udka i czosnek, smaż aż nabierze koloru.
  • Pokrój warzywa i dodaj na patelnię.
  • Zalej wszystko bulionem i dopraw.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni i dodaj do farszu.
  • Powoli wsypuj ryż i duś pod przykrywką, dodaj owoce morza i smaż 30 minut.
  • Podawaj z natką pietruszki.

Dal Makhani

  • 2 łyzki czerwonej fasoli
  • 250 gr cebuli
  • 250 gr fasoli mungo
  • kawałek imbiru
  • 250 gr pomidorów
  • 250 gr jogurtu
  • 125 gr masła
  • kardamon
  • kolendra
  • pieprz cayenne
  • 1,5 łyżeczki kminu
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • Fasolę przepłucz, zalej 1l wody, zagotuj i odstaw na 2h.
  • Po tym czasie dodaj wszystkie skladniki i gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, mieszając co pół godziny.
  • Po gotowaniu przelej do blendera i miksujemy.
  • Podawaj z porcją śmietanki słodkiej i kolendrą, do tego zrób polewkę na patelni z klarowanego masła, kminu i cebuli i polej.

Włoska pizza

  • 300 gr mąki włoskiej typ "00"
  • płaska łyżeczka soli
  • 20 gr świeżych drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • passata pomidorowa
  • dodatki według uznania
  • Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
  • Do przesianej mąki dodajemy zaczyn, powoli dodajemy cieplej wody.
  • Ugniatamy lekko ciasto w kulkę i przekładamy na stolnicę.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągamy w okrąg, smarujemy passatą i następnie układamy składniki.
  • Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na 220 stopni około 15 minut.
  • Pizzę można podać pokropioną oliwą.

Włoska pizza

  • 300 gr mąki włoskiej typ "00"
  • płaska łyżeczka soli
  • 20 gr świeżych drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • passata pomidorowa
  • dodatki według uznania
  • Świeże drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
  • Do przesianej mąki dodajemy zaczyn, powoli dodajemy cieplej wody.
  • Ugniatamy lekko ciasto w kulkę i przekładamy na stolnicę.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągamy w okrąg, smarujemy passatą i następnie układamy składniki.
  • Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na 220 stopni około 15 minut.
  • Pizzę można podać pokropioną oliwą.

Amerykański burger

  • wołowina mielona
  • bułka
  • sałata
  • pomidor
  • ogorek konserwowy
  • majonez
  • ketchup
  • sól
  • pieprz
  • Mięso przyprawić solą i pieprzem.
  • Uformować mięso w płaskiego kotleta.
  • Smażyć mięso na nagrzanej, posmarowanej masłem patelni przez kilka minut na każdej stronie.
  • Na koniec smażenia mięsa, położyć na patelni połówki bułki hamburgerowej, aby była chrupka.
  • Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na patelni i dodaj do farszu.
  • Na jednej połówce ułożyć liście sałaty, resztę warzyw i mięso.
  • Polać ketchupem, musztardą lub majonezem.